Sportska masaža

Ovde pre svega treba upozoriti da se razlikuju sportske masaže, pre, za vreme i posle treninga. Takođe, treba reći i to da se sportisti različito masiraju na bazičnim pripremama a drugačije na redovnim treninzima. 

Masaža tokom treninga se paralelno primenjuje sa sportskim treninzima, a osnovni cilj je brže ulaženje u sportsku formu. Ova masaža ima primenu za vreme raznih putovanja, raznih klimatskih nepogoda (može da posluži kao zamena za trening), kao i prilikom određenih sportskih i drugih povreda. Ova masaža se izvodi u svim slučajevima kada je sportista nesposoban da obavi kompletan trening. Tada se masažom zamenjuje trening i tako održava kondiciona spremnost sportiste.

Najveću pažnju treba obratiti povređenim sportistima koji nisu u stanju da izdrže napore kompletnog treninga. Ovom masažom bar delimično se sprečava pad kondicione spreme, a posle saniranja povrede sportista se lakše vraća na teren.

Trajanje masaže kod sportista:
– opšta masaža traje obično 50 – 60 minuta,
– sportska 30 – 40 minuta,
– masaža pojedinih delova tela 3 – 6 minuta,
– pripremna sportska masaža traje od 15 do 20 minuta.

U praksi srećemo suprotno, da su masaže kraće naročito pre utakmice ili takmičenja i te masaže nemaju apsolutno nikakvo dejstvo. Zbog toga sa takvom praksom treba prekinuti,masažu vremenske pravilno odraditi a nakon toga odraditi vežbe zagrevanja i sportistu spremiti za povećana fizička opterećenje.

Smodlaka predlaže da odmarajuće masaže traju 30. minuta, dok Kirchberg traži da ono traje i svih 45. minuta kako bi se celo telo temeljno izmasiralo. Pre svake masaže neophodno je kratko toplo kupanje, masirani sportista treba da odleži 30. minuta u zavijenom ćebetu.

Osnovni cilj ove procedure je apsolutna opuštenost sportiste, smirivanje krvotoka, vraćanje temperature na normalnu. Ceo ovaj postupak koji je izuzetno značajan ne primenjuje se jer se sportista žuri da što pre napusti sportsko borilište.

Brzina izvođenja pokreta kod masiranja zavisi od dela tela koji se masira. Leđa i udovi masiraju se brzo, a trbuh i otečeni zglobovi sporije. Kirchberg predlaže allergo vivo za leđa i udove, a andante za trbuh i zglobove.

Zglobovi se uvek masiraju sporije  kako bi se uspelo istisnuti otok iz tkiva i iz zglobova, kao i bolna mesta koja se sporije masiraju.

Kellogg predlaže da broj trljanja bude 3 – 80 u minuti, dok gnječenja 30 – 90 / min, a da glađenje ide brzinom od 2,5-5 cm u sekundi.

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!