Šijacu masaža

Šijacu je japanska terapija zasnovana na Kineskom poreklu. Termin ‘shiatsu’ znaci ‘ pritisak prstima’ . Osnovna sekvenca je zasnovana na relaksaciji tela i proticanju energije.

Primenjivanje  pokreta  sa osećajem,bolje je nego korišćenje liste raznih drugih tehnika.
Fokus je na primenjivanju odredjenog pritiska i rastezanju mišića
Masaža bi trebala biti balansirana,pažljiva i staložena,sa osećajem povezanosti izmedju osoba.
Na mestu osećaja tenzije,potrebno pažljivo je ublažiti po principima sijacua ili neke druge povezane oblasti.
Principi 
Iako se se razvio po principima Kineske medicine,šijacu masaža pokazuje mnogobrojne slicnosti sa ‘Tuinom’.
Primenjivanje šijacu masaže se zasniva na proticanju energije kroz kanale koje nazivamo ‘ meridijani ‘
Meridijani  
Postoje dvanaest parova meridijana,i dva centralna kanala,poznatih kao Du i Ren-nalaze se na ledjima i prednjem delu tela.
Jang energija spušta se na ledja,a jin se diže na gornji deo tela.
Balans izmedju meridijana i individualnog okruženja je od velikog značaja.
U kineskoj filozofiji elementi voda,vatra,drvo,metal i zemlja pripisuju se aspektima života i balans izmedju njih proizvodi stanja koja mogu uticati na naše zdravlje.
Uzajamno dejstvo izmedju jina i janga je od kljucčnog značaja za postizanje dobrog zdravlja.
Prvobitno,šijacu ima za cilj da promovise slobodan protok energije kroz kanale i da balansira razne elemente u telu.
Kao nedostatak balansiranosti ( ravnoteže ) u telu,organizam slabi i javljaju se razne bolesti.
Tačke pritiska
Različite tačke pritiska nalaze se duž meridijana i poznate su pod imenom ‘tsubos’. U telu ih ima 365 i označeni su kao komunikacioni centri.
Uglavnom se nalaze u slabijim područjima tela ili u delovima stvarne fizičke depresije.
Signali koji upućuju na neravnotežu mogu biti promene u mišićima i koži.
Primenjujući pritisak na odredjenje tačke u telu,moguće je izbalansirati ravnotežu izmedju meridijana.
U bilo kojoj tački duž meridijana može da bude višak ili nedostatak KI.
Tamo gde postoji višak,energija je opisana kao Jitsu. Područje oko ove tačke unosi osećaj napetosti i pritiska,kao i oštar bol.
Tamo gde postoji nedostatak,energija je opisana kao Kio. Područje oko ove tačke,unosi osećaj mekoće ili šupljine,a pritisak može biti prijatan. Ovo stanje je obično hronično.
Meridijani su povezani sa funkcijama svih organa,tako emocije i energija,utiču na pojedine organe.
Na energiju je moguće uticati,radeći od tačke do tačke duž meridijana.
Šijacu prethodi masaži abdomena-rukama. Veština osećanja različite energije dolazi sa praksom i iskustvom,ali kao i sa razumevanjem gde i kako treba primeniti pritisak.
Primenjivanje 
Šijacu se tradicionalno primenjuje bez upotrebljavanja ikakvih ulja ili krema,s’ tim da ‘klijent’ leži na podu,totalno obučen ( sada se praktikuje ležanje na stolu za masažu). Terapeut primenjuje pritisak koristeći ruke,laktove,kolena,podlaktice i stopala.
Pritisak treba da bude spor i stabilan i da dolazi iz dela kod stomaka (ovo pruža emocionalnu stabilnost )
Jedna ruka ostaje na telu kao podrška,dok udovi mogu biti u raznim položajima koji će obezbediti lakši pristup i pritisak ka meridijanima.
Neophodno je nositi odgovarajuću odeću,ali i odvojiti odredjeno vreme i naći udobnu poziciju.
Davalac mora da se oseća uravnoteženo i psihički i fizički,da bi mogao da pruži osećaj dobre masaže svom klijentu,jer je svaki osećaj od vitalnog značaja.
Na početku,najvažnije je osetiti energiju kod korisnika.
Neke od tehnika Šijacu masaže :
LEĐA (leđni deo)
Pre početka ‘rada’ na ledjima,fokusirajte se i emotivno i fizički. Potrebno je da budete uravnoteženi i naravno,da imate dovoljno mesta za primenjivanje tehnike. Primenjivanje tehnike na ledjnom delu tela vam pruza odličnu priliku za upoznavanje upotrebe težine vašeg tela.
1. Pritisak šakama
Kleknite sa jedne strane vašeg partnera. Udahnite. Nagnite se napred i postavite dlanove na suprotnu stranu kičme. ‘Pomerajte’ ruke gore-dole,od donjeg dela ledja,pa nazad do ramena,izbegavajući pritisak na kičmu. Svu svoju težinu prebacite u ruke,koje u svakom trenutku moraju biti dobro izbalansirane.
Ponovite postupak nekoliko puta,radi opuštanja svog partnera.
2. ‘Klaćenje’
Obe ruke stavite iznad mišića na suprotnoj strani kičme. Pomerajte telo daleko od vas,koristeći ‘pete’ svoje šake. Da bi opustili telo,nekoliko puta ponovite dati postupak.
3. Istezanje sa podlakticama
Postavite podlaktice po dijagonali,po sredini ledja. Jednu ruku polako protežite preko ledja,prema ramenu,a drugu prema kuku. Održavajte kontakt sa svojim podlakticama,tako da vaš partner oseća blago istezanje. Bez menjanja pozicije,možete ponoviti date postupke sa druge strane kičme.
4. Istezanje sa dlanovima
Kleknite na donji deo ledja. Ukrstite ruke,jednu ruku stavite preko krsne kosti,a drugu na gornji deo ledja. Bez klizanja,gurajte ruke jednu od druge,što će obezbediti istezanje za donji deo ledja.
5. Pritisak šakama
Postavite se ka gornjem delu ledja vašeg partnera. Postavite dlanove sa obe strane kičme,s’ tim da vam prsti idu ka rebrima. Radite sve do donjeg dela ledja.
6. Pritisak šakama 
Postavite se ka donjem  delu ledja vašeg partnera. Postavite dlanove sa obe strane ledja,a prste okrenite ka kukovima. Pažljivo izvrsite pritisak koristeći težinu svog tela. Lagano popustite pritisak i podignite ruke.
7. Pritisak palčevima
Vratite se gornjem delu ledja. Postavite palčeve preko mišića sa obe strane kičme,prstima pružajući podršku. Pritiskajte meridijane od gornje do donje strane kičme. Pritiskajte delove izmedju prsljenova,uvek izbegavajuci kicmu. Po potrebi povecavati pritisak,koristeci svoju telesnu tezinu.
8. Pritisak palčevima
Postavite palčeve na donji deo ledja,tri prsta od kičme. Locirajte trake mišića koji su u ovom delu širi,pritisnite palcem na tri mesta sa strane ovih mišića,duž spoljašnjeg meridijana. Pritisnite,držite,a zatim polako otpustite pritisak.
9. Kruženje 
Pomerite se ka donjem delu ledja vašeg partnera. Obe ruke,jednu preko druge postavite preko krsta. Pravite krugove suprotnog smera od okretanja kazaljke na satu,da opustite donji deo ledja i kukove. Ponovite ovo nekoliko puta,oblikovanjem ruke u obliku tela.
10. Trljanje 
Jednom rukom održavajte telesni kontakt,a meridijane snažno trljajte koristeći pljosnat deo vaših prstiju. Trljajte duž meridijana od ramena do donjeg dela ledja. Ponavljajte postupak prvo na jednoj,zatim na drugoj strani kičme.
11. Pritisak laktovima
Jednom rukom pružajte potporu donjem delu ledja. Namestite se u poziciju,tako da vam lakat bude preko zadnjice vašeg partnera. Opustite ugao lakta i pustite ruku da padne, a lakat kao zglob. Polako vršite pritisak na mišiće zadnjice,zatim pustite.
GRUDI
Radite na stabilnom položaju,preko grudi,tako da lako možete da izbalansirate pritisak koji primenjujete,sa izbegavanjem prtisaka direktno na grudima.
VRAT i GLAVA (lobanja)
1. Uhvatite obe ruke vaseg partnera (za zglob),zatim lagano povlacite ka sebi.. Toće omogućiti pravilno istezanje ruku. Laganim pokretima vraćajte ruke,lagano,do poda.
2. Pritisak stopala
Sedite iza vašeg partnera,blago savijte kolena i postavite ih na vrh ramena,a zatim ih lagano gurajte nappred. Ponovite postupak nekoliko puta.
3. Povlačenje
Obe ruke pozicionirajte ispod glave vašeg partnera,tako da šakama obuhvatite lobanju. Lagano podignite glavu i povlačite je ka sebi,zatim je nežno spustite.
LICE
Masaža lica mora da bude precizna,kako bi efekat bio potpun.
1. Postavite oba palca na kost izmedju obrva.Laganim pritiskom masirajte ovaj deo,zatim palčeve nekoliko centimetara iznad i nekoliko puta ponovite postupak
2. Postavite prste na liniju jagodica,iznad vilice i laganim pritiskom masirajte taj deo.

SAMOSTALNA MASAŽA

1. Desnu ruku stisnite u labavu pesnicu,zatim laganim pokretima gore dole ( od vrata pa na dole ) masirajte mišićavi deo ledja,leve strane.
Ponovite postupak sa drugom rukom.
2. Srednje prste postavite ka unurtrašnjim linijama obrva,tako da osetite malo udubljenje u kosti. Primenjujte blagi pritisak,koji vam može pomoći u otklanjanju glavobolje i bola u sinusima.
3. Stisnite šake u labave pesnice i postavite ih na ledja,u liniji bubrega. Polako kružite pesnicama,oko linije kičme. Ovo ce podstaći opuštanje donjeg dela ledja.

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!