Ruska masaža

Razne kulture širom sveta su razvijale razne tipove masaža uključujuci drevne narode Kine, Indije, Japana, Grčke. Jedan od začetnika je bio Hipokrat Grčki lekar za koga se smatra da je otac masaže. Per Henrik Ling, švedski lekar iz XIX veka koji je primenjivao energične pokrete da bi stimulisao krv i limfu, je osnivač moderne evropske masaže.

Masaža nije izučavana u Rusiji sve do 1860 godine, ali je počela da se primenjuje tek posle II svetskog rata zbog nedostatka zaliha lekova i opreme. Tada je Sovjetski Savez zapolsio veliki broj lekara specijalista fizikalne medicine – fizijatara.

Koji su istraživali povoljnosti prirodnih metoda lečenja. Tada su razvili vrstu petrisaža – masažu dubokih mišića, da bi povratili atrofirane mišiće. Terapeuti tvrde da je ,,Ruska masaža” veoma korisna za razne bolesti kardiovaskulanog sistema, sistema organa za varenje, neurološkog sisteme, kao i unutrašnjih deformacija, i u stanjima posle operacija.

Pored lečenja bolesti, ruska masaža se korisi i za doterivanje linije, lečenje celulita, kao i za mršavljenje.

Ova masaža se smatra invazivnom tehnikom, za razliku od ostalih vidova terapije. Prilikom ove masaže se koriste četiri glavne tehnike peristaž-istezanje i gnječenje, efloraž –klizanje i opuštanje, frikcija-trljanje, vibracija-koja može biti brza ili spora.

Tretman se odvija u tri faze masiranja pacijenta, svaka osoba je različita, pa samim tim je i tretman ruske masaže je individualan. Prva faza koja je spora i nežna, terapeut primenjuje nežne masažne tehnke, i priprema telo za dublju manipulaciju sledeću fazu. Takođe je važno da se pri ovoj fazi se dovedu kako mišići tako i celo telo u fazu duboke relaksacije.U drugoj fazi se koriste , brži, dublji i teži pokreti na telo od strane terapeuta. Ovaj deo masaže ima najjače terapeutsko dejstvo, takođe ova faza je najaktivnija i ukjučuje intenzivnu manipulaciju mišića redi smanjenja bola i napetosti.

Na kraju, zadnja faza prilikom koje terapeut opet koristi spore i nežne pokrete. Spori pokreti se koriste u cilju završavanja tretmana i promovisanja relaksacije. Nakon tretmana, telo probuđeno, opušteno, bol je uklonjen, cirkulacija je ubrzana, kao i otklanjanje štetnih materija.

Sve tri faze su veoma važne da bi efekat masaže bio maksimalan. Ukoliko telo nije prethodno zagrejano pre dublje manipulacije mišićnog tkiva rezultat neće biti potpun. Takođe ako telo nije opušteno posle masaže, telo neće prihvatiti terapiju, pa može doći do pojačanja napetosti i bola.

Jedan tretman traje od 15 minuta pa sve do sat vremena, u zavisnosti od razloga za masažu, odgovora tela, kao i ostalih faktora. Ponavlja se svakodnevno ili svaki drugi dan, kompletna terapija traje od 10 do 15 dana, tj 15 tretmana, nakon čega se prestaje, da ne bi pacijenti postali zavisni od iste.

Masaža ima raznih benefita koji uključuju ubrzanje cirkulacije krvi i limfe, lečenje akutnih povreda, relaksacija, lečenje duha i tela, kao i lečenje raznih hroničnih bolesti.

Retka je u našim salonima, ali se mogu naći koji imaju stručni kadar za ovu vrstu masaže.

Ruska masaža je odličan vid lečenja, zato je i treba probati.

Jovan Tvrdišić

Strukovni fizioterapeut

Izvor : www.masaza.co.rs

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!