Rekreativna i relaks masaža

Masaža može olakšati bol, promicanje i opuštanje doprinose ukupnoj dobrobiti osobe. Profesionalni maseri mogu dobiti obuku u raznim terapijama koje imaju svoje jedinstvene atribute i prednosti. Osobe koje žele primati masažu trebaju razumeti različite tehnike kako bi mogli odabrati najprikladniju terapiju za svoje potrebe.

Najpoznatije vrste masaže su Švedska masaža, Shiatsu masaža, Tajlandska masaža…

Osoba koja prima masažu treba razumeti različite vrste terapije koje se nude.

Najpoznatije vrste masaže su Švedska masaža, Shiatsu masaža, Tajlandska masaža i druge o kojima možete pročitati na ostalim stranama blog-a.

 

Švedska masaža
Švedska masaža je najčešći i najpoznatiji oblik masaže na Zapadu. Ako je to vaš prvi put na masaži švedska masaža je savršena masaža za vas.

Švedska masaža i druge vrste terapeutske masaže obavljaju obučeni, licencirani maseri. Ako želite dublji tretman i možete tolerisati veći pritisak, čak i trenutnu nelagodu, kako bi dobili olakšanje od bolova u mišićima, možete rezervisati duboku masažu tkiva, što je jedan oblik švedski masaže.

Većina ljudi dobiija 50 ili 60 minuta švedske masaža dubokog tkiva, ali postoji i duži tretman od 75 ili 90 minuta više-vremenske terapije na mišićnom tkivu za postizanje više rezultata.

U svim praksama švedske masaže, terapeut podmazuje kožu uljem za masažu i obavlja masaže raznim pokretima. Ovi pokreti zagrevaju mišićno tkivo, a napetost nestaje uz postupno razbijanje mišićnih “čvorova” ili prilepljenih tkiva.

Švedska masaža potstiče opuštanje, među ostalim zdravstvenim prednostima.

Pre masaže, terapeut vas treba pitati o povredama ili drugim zdravstvenim problemima koje bi on ili ona trebali znati o vama. Stvari koje trebate reći terapeutu su područja stezanja, bolna mesta, alergije i stanja kao što su trudnoća ili hronične bolesti

Švedska masaža čini osnovu za većinu masaža koje se izvode u rekreativnim centrima i salonima. Švedska masaža ima četiri osnovna poteza: udaraci sredinom dlanova (effleurage), udarci stranom dlana (tapotement), gnečenje prstima (petrissage) i vibracija. Šveđanin je dao imena tih, nekada tajnih zahvata, tako se tehnika i zove švedska masaža.

Maser terapeut obavlja ove poteze na telu u smeru da krv cirkulira u srce.
Švedska masaža se bazira na zapadnim konceptima anatomije i fiziologije, za razliku od energetskih principa na “meridiens” ili “Sen” linija u azijskim masažnim sistemima.

Ako je pritisak tokom masaže previše lak ili previše jak, treba pitati terapeuta da ga prilagodi. Švedska masaža obično uključuje i neki dublji rad na područjima od posebne napetosti mišića, i ako hoćete posebno intenzivniji tretman, rezervišite masažu dubokog tkiva.

Većina licenciranih masera ima obuku u ovoj vrsti terapije.

Shiatsu masaža
Shiatsu način masaže je nastao u Japanu. Terapeut u ovoj vrsti masaže radi na vraćanju ravnoteže i koordinacije na telesnom skeletu, mišićima, krvožilnom i probavnom sistemu primenom pritiska na određene tačke na telu.
Maseri će koristiti svoje prste i palce da bi primenjivali pritisak na određene tačke na telu energetskih puteva, poznati kao “meridiens”. Oni tako često koriste tehnike kao što se ljuljanja, protezanja i zajedničke rotacije.

Shiatsu tretman je holistički, obraćajući se na celo telo, a ne fokusiranje na jednom području u kojem se simptomi su najosetljiviji.

Shiatsu tretman obično traje između 45 minuta i 1 sat. Polaznici ove terapije tvrde da tokom tretmana, korisnik doživljava mir i olakšanje koja mu omogućuje da vidi svoju životnu situaciju sa jasnoćom i pregledom.

Tajlandska masaža
Tajlandska masaža koristi pasivno istezanje i nežan pritisak duž tela energetskih linija za povećanje fleksibilnosti, ublažavanje napetosti mišića i zglobova i ravnotežu telesnih energetskih sistema.

Tajlandska masaža je i duboko opuštanje i energiziranje.
Tajlandska masaža se može opisati i kao – vežbanje yoge bez ikakvog napora, jer terapeut će gurati telo u različitim položajima bez posla na Vašoj strani.

Tajlandska masaža se obavlja u odeći, tako da se preporučuje onima koji se osećaju nelagodno kao goli tokom švedske masaže. Ipak to nije najbolji izbor za prvi tretman. Terapeut doslovno koristi svoje celo telo, uključujući i noge, da pomere svoje i vaše telo u različite položaje tokom tajlandske masaže, tako se na neki način to oseća više intimno nego švedska masaža, gde se leži obnaženo na stolu za masažu prekriveno plahtama.

Tajlandska masaža ima svoje korene u duhovnoj tradiciji, a svrha mu je da ozdravi osobu fizički, emocionalno i duhovno. To ne bi trebao biti zamenjeno sa senzualnom masažom.

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!