Masaža ruku i masaža stopala

Refleksiologija je vekovima je cenjena u mnogim kulturama i smatrana terapijom za ublažavanje bolova, stresa i anksioznosti, oporavak posle povreda i za opšte zdravlje.

Na našim stopalima nalaze se zone koje odgovaraju svim oganima i žlezdama u našem organizmu, kao i preko 70 000 nervnih završetaka.

Masaža stopala 

Stimulacijom odredjenih tačaka na stopalima mogu se otkloniti različite tegobe, odnosno blokade koje sprečavaju normalno funkcionisanje našeg organizma.

Ova masaža opušta, osvežava organizam i daje osećaj lakoće nogu. Učinak je isti kao kod masaže celog tela, zato se može raditi kao posebna masaža, ali i u sklopu neke druge masaže.

Refleksološkom masažom stopala masažer trlja i pritišće rukama određene tačke na vašim stopalima da bi uticao na poboljšanje rada pojedinih organa ili delova tela. Nije beznačajna ni samomasaža kod kuće, ali najbolja je ona koju obavlja stručnjak.

Ono što je važno prilikom masaže stopala, jeste da se nijedan pokret prilikom masiranja ne izvodi agresivno i grubo, već umerenim pritiskom i blago. Konkretno, ono čemu treba posvetiti pažnju, jeste da se stopala masiraju tako što se na njima smenjuju umereni pritisci palčevima, koji bi trebalo da počinju od korena prstiju, preko sredine stopala, pa sve do korena pete, a zatim obrnutim smerom, od korena pete, preko sredine stopala sve do korena prstiju.

Takav postupak tokom masiranja, treba ponavljati naizmenično više puta, a zatim pritiskom sklopljenom pesnicom, takođe više puta, treba prelaziti preko područja unutrašnjeg luka na stopalu.

Masaža stopala može uveliko pomoći i ljudima koji pate od multiple skleroze. U jednom istraživanju naučnici su dobili fenomenalne rezultate na pacijentima kojima su stručnjaci 11 nedelja (ciljajući na odbarane tačke) masirali stopala.
Masaža ruku

Pogodnosti i prednosti:

  • Stimulacija krvožilnog i limfnog sastava gornjih ekstremiteta
  • Ublažavanje bolova i opuštanje napetosti mišića
  • Povećava razmenu materija i odnošenje toksina
  • Povećava vlažnost kože (susamovo ulje)
  • Deluje ugodno i opuštajuće na celo telo

Masaža podrazumeva razne načine kako telo dovesti do određene opuštenosti i boljeg osećaja. Postoji puno različitih masaža gde je naglasak stavljen na brižni dodir koji je sam po sebi jedan od glavnih pokretača procesa zalečenja. U kombinaciji s veštinama i tehnikama izvedenim kako iz drevnih tako i modernijih pristupa medicine, možemo kao rezultat imati brojne povoljne promene unutar tela, uma i duha jedne osobe.

Najlakši, najbrži i najjeftiniji način da vas popusti napetost mišića i smanji se nivo stresa i umora koji osećate jeste masaža dlanova. Možete da je izvodite bilo gde, u prevozu, na poslu ili dok gledate televizor, a nisu vam potrebni nikakvi rekviziti. Već posle prve vežbe osetićete kako vam se uspostavlja ravnoteža između duše i tela, kako bol slabi, a umor nestaje. Masirajte dlanove kad god se osećate loše i ne budite lenji za sebe.

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!