Anticelulit masaža

Celulit je jedan od najvećih nepijatelja velikog broja dama, smatra se da oko 80-90% žena ima jedan od oblika celulita. Celulit sam po sebi je više estetski problem, a ne zdravstveni, i to nije oblik gojaznosti, pa ga i veliki broj lekara smatra normalnim stanjem tkiva.

Mikroskopski posmatrano, celulit se satoji od masnih kaplica, vode i otpadnih produkata ćelijskog metabolizma. Posle određenog vremena kaplice masti povećavaju svoju zapreminu i pritiskaju okolne limfne i krvne sudove, što dovodi do daljeg nagomilavanja štetnih produkata ćelijskog metabolizma, kada se krug uzroka zatvori nastaje dugotrajan skup procesa koji se može naći i kod fizički aktivnih osba.

Jedna od glavnih karakteristika celulita jeste da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome je u građi potkožnog masnog tkiva.

Kod muškaraca mreža kapliara, masnih režnjica i kolagenih i elastičnih vlakana je ukrštena pa sam celulit ne izbija na površinu kože, dok je kod žena ta ista preža postavljena paralelno i vertikalno u odnosu na kožu.

Smatra se da oko 5% osoba koje imaju celulit su zapravo muškarci, ostatak čine pripadnice lepšeg pola. Najčešće regije su unutrašnja strana butina, stomak, sedalni deo, listovi, a može se javiti i na vratu nadlaktici, pa čak i oko skočnog zgloba.

U uzroke nastajanja celulita spadaju: nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, stres, izlaganje suncu, poremećaji hormona i sistema organa za varenje.

Osnovna podela celulita je na tvrdi i meki. Tvrdi celulit se može naći kod mlađih osoba i kod sportiskinja. Na dodir je, kao što mu samo ime kaže tvrd,  zbog elastičnosti kože i kao takav je teži za manipulaciju. Meki celulit nastaje u kasnijim fazama, usled gubljenja elastičnosti kože.

Svako od nas može prepoznati celulit jednostavnim štipanjem kože, ali se u nekim stadijumima celulit može videti i golim okom. Prema tome je i napravljena podela celulita po stadijumima koji se mogu razjasniti takozvanim „Pinč“ testom. Izvodi se tako što se posmatra koža koja je uštinuta kažiprstom i palcem. Postoji pet stadijuma koji se utvrđuju ovim testom.

– Prvi stadijum-Pinč test je negativan

– Drugi stadijum-Pinč test je pozitivan-uočljiva pomorandžina kora.

– Treći stadijum-Pinč test pozitivan, celulit vidljiv u toku hoda.

– Četvrti stadijum-Pinč test pozitivan, celulit vidljiv u toku hoda i u ležećem položaju

– Peti stadijum-Pinč test je bolan.

Anticelulit Masaža

Kao što joj samo ime kaže, to je posebna vrste masaže koja se koristi protiv celulita. Razlikuje se od klasične relaks masaže po tome što su pokreti grublji brži i akcenat se stavlja na trenje i zagrevanje tkiva. Pored toga, hvatovi i tehnike koje se koriste pri masiranju su specifični za ovu masažu i retko će se videti pri nekim drugim tehnikama.

Pored velikog broja različitih metoda za uklanjanje takozvane pomorandžine kore, anticelulit masaža je i dalje jedna od najboljih metoda i pritup je jedna od pristupačnijih u našoj zemlji.

Postoji nekoliko pravila, a jedno od njih je vaša komunikacija sa terapeutom. Većina zna da anticelulit masaža može biti bolna, ali to ne znači da mora!

Određeni broj devojaka tj žena se okuraže misleći da veći bol znači bolji učinak, ali naprotiv to moež čak imati i kontraefekat, naročito kod osoba sa lošijom cirkulacijom jer se kod kojih se mogu javiti bolni krvni podlivi.

Dakle tokom masaže se može osetiti golicanje, prijatan – opuštajući bol, koji se javlja u prvih 3-4 tretmana.

Tretman se radi 10 dana uzastopno od 5 –og ili 6-og dana menstrualnog ciklusa, i prosečno traje oko 30-40 minuta za tretman obe noge, ali ukoliko se rade i ostale regije može trajati i duže. Najčešćeje potreno tri serije. Pri masaži se mogu koristiti ulja i specijalizovane kreme koje potpomažu uklanjanje istog.

Nakon tretmana se tretirane regije pakuju u najlonsku foliju i pokrivaju se ćebetom ili umotavaju peškirom.

Pored tretmana preporučuje se i korekcija ishrane u vidu izbegavanja preteranog unosa šećera, gaziranih sokova, slatkiša…

Preporučuje se i unošenje većih količina vode, a od fizičkih aktivnosti se preporučuje voznja biciklom, brzo hodanje i plivanje.

Ako Vam je potreban vrhunski sto za anticelulit masaže kliknite ovde.

Jovan Tvrdišić,

Strukovni Fizioterapeut

Izvor : www.masaza.co.rs

RELATED ARTICLE

Pisano od

Ivana P.

"" dodano na listu želja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!